Een windmolen op je bedrijventerrein: een goed idee?

Windmolen op je bedrijventerrein​Heel wat bedrijven willen op hun eigen bedrijventerrein groene energie opwekken en op die manier streven naar een CO2-neutraal bedrijf. Dit kan door het plaatsen van zonnepanelen, biogasinstallaties, maar ook van een eigen windmolen.

Wie wind zaait, zal winst oogsten

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om zelf hernieuwbare energie te produceren. En waarom zou jouw bedrijf niet investeren in het opwekken van eigen energie? Je werkt aan een duurzaam imago, bespaart op energiekosten, werkt mee aan een schoner milieu en bent niet meer afhankelijk van de schommelende prijzen op de internationale energiemarkt.

Het is nog steeds interessant om aangesloten te blijven op het net. Op die manier schakel je over op het net wanneer de zon niet schijnt of er weinig wind is. Produceer je een overschot aan energie, dan lever je die ook af aan het net. Zo ben je er zeker van dat je niet zonder stroom valt.

Er zijn nog heel wat mogelijkheden om bijkomende windmolens te plaatsen op Vlaamse bedrijventerreinen…

Duurzaam bedrijventerrein met eigen windmolen

Windenergie is een betaalbare, duurzame energiebron. Een windmolen van 2,5 MW produceert jaarlijks 5,5 GWh aan elektriciteit. Zo brengt een windturbine jaarlijks zo’n 700.000 euro op. Sommige bedrijven slaan de handen in elkaar om samen een windpark of een cluster van verschillende windmolens te realiseren op hun industrieterrein. Andere bedrijven kiezen dan weer voor microwindturbines of kleine windmolens, afhankelijk van hun situatie.

Van financiering en vergunningen, over installatie en netwerkaanpassingen, tot onderhoud en beheer: bij het installeren van een eigen windmolen komt heel wat kijken. Vaak worden dergelijke investeringen aan de beheerder van het industrieterrein gelaten, zoals ook bij Quares. De administratieve procedures voor de inplanting van windmolens zijn nu nogal omslachtig, waardoor het bouwproces vertraging kan oplopen. Het vermogen van je windmolen bepaalt of je een milieu- en/of stedenbouwkundige vergunning nodig hebt:

Milieuvergunning:

  • Vermogen tussen 300 en 500 kW: melding bij de gemeente
  • Vermogen tussen 500 en 5.000 kW: vergunning door College
  • Vermogen vanaf 5.000 kW: vergunning door de deputatie

Stedenbouwkundige vergunning:

Voor turbines voor particulier gebruik wordt de vergunning afgeleverd door de gemeente of stad.

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer