Facilitair beheer: wat houdt onderhoudsmanagement in?

Facilitair beheer: wat houdt onderhoudsmanagement in?Een facility manager ondersteunt de huurders of gebruikers van een gebouw door het beheer van de facilitaire diensten op zich te nemen. Zo zal een facility manager zich bezighouden met het onderhoudsmanagement van het gebouw en/of de werkruimte. Maar wat houdt zo’n onderhoudsmanagement in en wat zijn de voordelen ervan?

Facilitair beheer en onderhoudsmanagement

Een facility manager moet ervoor zorgen dat een gebouw goed onderhouden wordt, zodanig dat de onderhoudskosten geoptimaliseerd worden, het comfort van de gebruikers gegarandeerd blijft en de waarde van het pand behouden wordt. Om dat te verwezenlijken dient de facility manager enkele belangrijke taken uit te voeren. Zo houdt facilitair beheer enkele logistieke taken in, de verantwoordelijkheid voor de beveiliging en  het toezicht op enkele facilitaire voorzieningen, zoals o.a. verlichting , sanitair,  groenzorg en klimaatinstallatie.

Daarnaast is onderhoud een belangrijk onderdeel van het facilitair beheer. De facility manager moet erop toezien dat  de ruimte regelmatig schoongemaakt wordt, dat de afwerkingsmaterialen onderhouden worden en dat voorzieningen zoals gas-, water- en elektriciteitsinstallaties regelmatig gecontroleerd worden. Dit laatste is afhankelijk van het contract met de eigenaar.

Waarom onderhoudsmanagement?

Door slijtage en gebruikersschade gaat de kwaliteit van technische installaties en voorzieningen jaar na jaar achteruit. Als een gebouw goed onderhouden wordt, zullen deze kwaliteitsverliezen echter vertraagd en gecorrigeerd worden.

Een verwarmingsinstallatie die stuk is of een kapotte airconditioning kan bijvoorbeeld in een mum van tijd voor heel wat schade zorgen. Is het in het gebouw te koud, kan het water in de leidingen bevriezen wat tot lekkages en vochtplekken kan leiden. Indien de water- en elektriciteitsvoorzieningen regelmatig gecontroleerd worden, is de kans op dit soort schade veel kleiner en kan er niet geraakt worden aan de kwaliteit van het gebouw.

De facility manager staat bovendien garant voor het comfort van de gebruikers en probeert de onderhoudskosten te minimaliseren. Dit kan hij realiseren door de onderhoudswerken preventief  uit te voeren.

De voordelen van onderhoudsmanagement

Onderhoudsmanagement biedt zowel voor de eigenaar van het gebouw als voor de gebruiker ervan enkele belangrijke voordelen. Voor de gebruiker is het veel leuker vertoeven in een gebouw dat goed onderhouden is. Zowel de eigenaar als gebruiker zullen daarenboven ondervinden dat een goed onderhouden gebouw veel minder kosten met zich meebrengt. Een goed onderhoud van technische installaties zal bijvoorbeeld bijdragen aan de beperking van het energieverbruik.

Tenslotte draagt een goed onderhoud bij aan de levensduur van een gebouw en zijn er veel minder renovatie investeringen nodig.

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer