Dat een woning kopen moeilijk gaat zonder steun van de ouders, is van alle tijden, leidt de bank ING af uit haar jongste Europese enquête over de Belgische en Europese vastgoedmarkt. Maar die steun neemt toe. Bij de 55-plussers in ons land zegt 31 procent dat hij zonder pa of ma nooit een eigen woning had kunnen kopen. Bij de jongvolwassenen onder de 45 is dat al 45 procent. Bijna de helft dus.

De ING-enquête ging over heel Europa. Vooral bij recente aankopen blijkt een bijdrage van familie of vrienden onmisbaar. Bij Italianen is dat overigens nog meer het geval dan bij ons. Nederlanders trekken dan weer helemaal hun plan.

‘Overprijsd'

Opvallend ook is dat de afbetaling voor die eigen woning bij de meeste Belgen lager ligt dan wat huurders betalen. Eén huurder op de drie in ons land zegt overigens dat hij het niet makkelijk heeft met het betalen van zijn woonkosten. Vooral huurders boven de 55 jaar hebben daar last van.

De voorbije maanden regende het berichten dat de Belgische woningen overprijsd zijn, en dat het risico bestaat dat er een daling komt. Maar daar blijkt nog geen tien procent van de Belgen in te geloven. Zestig procent denkt dat de woningprijzen de komende tijden enkel maar omhoog zullen gaan. Meer dan de helft zegt zelfs dat huizen nooit goedkoper worden, en enkel maar in prijs zullen stijgen.

Baksteen in de maag

Maar het jongere deel van de bevolking en de Vlamingen hebben daar iets meer twijfel bij dan de rest.

Dat is opvallend, want net de ouderen zouden zich kunnen herinneren dat begin jaren tachtig er wel degelijk een opvallende daling was. In de jaren zestig en zeventig was de welstand fors toegenomen en waren de prijzen sterk gestegen. Maar vanaf eind jaren zeventig sloeg de crisis hard toe: de werkloosheid steeg, en de rentevoeten op woonleningen werden fors hoger. Vrij plots konden veel minder mensen zich een huis veroorloven, waardoor de prijzen plots inzakten. Maar daarna stegen ze des te forser.

Dat de Belgen een baksteen in de maag hebben, blijkt overigens andermaal heel duidelijk uit de enquête: 82 procent verkiest een eigen woning boven een huurhuis. Dat is bijna het hoogste van heel Europa: enkel in Turkije en Roemenië hechten meer mensen belang aan een eigen woning.

 

Bron: De Standaard