Investeren in winkelvastgoed: Brussel, de stad van de toekomst

Investeren in winkelvastgoed: Brussel, de stad van de toekomstAmsterdam, Maastricht, Antwerpen en Brugge behoren volgens het onderzoek van vastgoedspecialisten Cushman en Wakefield tot de beste winkelsteden van België. Brussel is echter uitgeroepen tot de meest veelzijdige winkelstad van de Benelux en mag zich daarom de stad van de toekomst noemen bij vastgoedbeleggers.

Brussel, populaire winkelstad

Hoewel Vlamingen nog steeds liever naar een Vlaamse stad trekken om te gaan winkelen, is Brussel wel de populairste winkelstad bij onze Waalse landgenoten. Op nationaal niveau blijft Brussel de belangrijkste winkelstad van België. Ook in Europa presteert Brussel als winkelstad zeer behoorlijk. In de Benelux werd Brussel zelfs benoemd tot de meest veelzijdige winkelstad.

Aantrekkingskracht van Brussel in kaart gebracht

In de studie van Cushman en Wakefield werden dertig steden uit de Benelux met elkaar vergelijken. Aspecten zoals sociaal-economische draagkracht, de leeftijdsstructuur en de koopkracht, de aanwezigheid van flagship stores, grootschalige winkels, gespecialiseerde winkels, hotels, restaurants en cafés, en de toegankelijkheid van de infrastructuur werden onder de loep genomen.

Terwijl Nederland in de studie beter scoorde op de aanwezigheid van hotels, restaurants en cafés, staat België bovenaan als het om de aanwezigheid van grote winkels draait. Winkelpassanten komen dan ook vaker voor in steden zoals Antwerpen en Brussel, dan in Maastricht, Rotterdam of Amsterdam.

Brussel is vooral populair als winkelstad omwille van de karakteristieke wijken, de smalle steegjes, leuke pleintjes, de bovenstad en de brede boulevards. Bovendien is de diversiteit aan winkels enorm: er zijn zowel statige winkelgalerijen als kleine en rommelige antiekwinkeltjes. Uiteraard heeft Brussel ook het voordeel dat de stad zich in de nabijheid van vele dichtbevolkte gemeenten met een koopkrachtige populatie bevindt.

Flagship stores boomen in Brussel

Bedrijven en winkelbeheerders gaan zich maar al te graag in Brussel vestigen en ook investeerders beleggen er graag in winkelvastgoed, net omwille van de veelzijdigheid die onze hoofdstad biedt. Flagship stores komen er bijvoorbeeld als paddestoelen uit de grond. Alessandro Buffoni, manager van Cassina Benelux met een gloednieuwe flagship store in Brussel, verklaart: "in een flagship store in Brussel kan een merk zich helemaal voorstellen zoals het dat zelf wil en wordt de bezoeker ondergedompeld in een unieke belevingswereld".

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer