Meer en meer Belgen stoppen hun geld in bakstenen in plaats van in aandelen

De beurzen stuiken in elkaar en mensen krijgen steeds minder vertrouwen in ons financieel systeem. Daarom zoek men andere investeringsmogelijkheden, en hiervoor is de vastgoedmarkt uitermate geschikt. Volgens het weekblad Trends zullen de prijzen van de Belgische woningmarkt voorlopig even stabiel blijven. We lezen dat het residentieel vastgoed bijna niet duurder wordt en dat prijsstijgingen van bouwgronden en dalingen van villaprijzen zijn gestopt. Een ideaal scenario voor beleggers!

De Belgische vastgoedmarkt blijft ‘voortkabbelen’

Op zoek naar een renderende investering? Dan is vastgoed de juiste beslissing op dit moment volgens Trends. Het zal je alvast minder kopzorgen bezorgen dan een paar aandelen op de beurs. Notaris Bart Van Opstal wijst erop in Trends dat de Belgische vastgoedmarkt nooit zulke schommelingen heeft gekend zoals in andere landen. Ook Luc Machon, voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) verwacht een positief effect voor de vastgoedmarkt. Maar hij waarschuwt ook: “Als vastgoed echt het enige beleggingsalternatief wordt en iedereen erin vlucht, kan er een probleem ontstaan.”

Vastgoed cijfers

Volgens Trends steeg de referentieprijs voor een woonhuis in de eerste helft van dit jaar met 2% tot 225.000 euro (huizen die tot de 25% duurste van de markt behoren). Het zal je misschien verbazen, maar voor een appartement zal je slechts iets minder neertellen: 222.5000 euro, dat is slechts een halfjaarlijkse stijging van 1%. Trends stelt een reële prijsdaling vast aangezien de jaarlijkse inflatie van 3,5%. De villaprijzen die maar bleven dalen, stegen met 3% in de eerste zes maanden van 2011 tot 370.000 euro.

Voor een bouwgrond zal je ook minder betalen dan vorig jaar. In Vlaanderen zakte de prijs met 1% to 167 euro per vierkante meter.

Bron: vanhaerents.be

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer