Prijzen en verkoop van woningen houden stand

De Belgische woningmarkt presteerde degelijk in het derde kwartaal ondanks de moeilijke economische context en minder hypothecaire kredieten. Het is van 2009 geleden dat er nog zo veel vastgoed in de zomermaanden werd verkocht. Ook de prijzen houden goed stand. Ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar werden woonhuizen zelfs gemiddeld 1,8 procent duurder verkocht. De appartementen gingen 0,5 procent hoger. Dat blijkt uit de Notarisbarometer.

Het derde kwartaal is door de vakantieperiode traditioneel het zwakste kwartaal voor vastgoedtransacties. Maar de cyclische invloed van de zomervakantie bleef dit jaar zeer beperkt. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012  bleef de terugval beperkt tot 3,8 procent. In vergelijking met het derde kwartaal van 2011 was er een stijging met 4,3 procent.

Het derde kwartaal begon ongewoon goed op de vastgoedmarkt. De vastgoedactiviteit in juli en augustus lag respectievelijk 22,6 procent en
1,7 procent hoger dan in dezelfde maanden vorig jaarJuli 2011 was wel de zwakste maand van heel 2011. De  maand september van dit jaar kwam wel een paar procent lager uit dan september vorig jaar.

Rente
Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat heeft niet onmiddellijk een sluitende verklaring voor het atypisch verloop van de verkoop van vastgoed deze zomer. 'De rente-evolutie deze zomer heeft de vastgoedactiviteit in de hand gewerkt.'

De hypothecaire rente zakte deze zomer naar bodemtarieven, met 3,58 procent in juli en 3,59 procent in augustus voor een hypothecair krediet met een vaste rente op meer dan tien jaar (bron: NBB). Deze rentevoet lag in augustus 2011 nog op 4,05 procent.'

Het is de komende maanden uitkijken of september toevallig een mindere goede maand was of dat er dan toch sprake is van een afkoeling van de markt.

Volgens John Romain van de Immotheker was er in september, na een eerder zwakke belangstelling in juli en augustuseen toename van het aantal mensen dat op zoek was naar info over hypothecaire kredieten. Vastgoed blijft erg in trek als alternatief voor het slecht renderende spaarboekje.

Prijzen
Woonhuizen werden in het derde kwartaal iets duurder dan in het tweede kwartaal. Een woonhuis kost nu gemiddeld 232.468 euro (+1,7 procent), een nieuw record. Voor de eerste negen maanden van dit jaar ligt de gemiddelde prijs op 227.603 euro (zie grafiek onderaan).

In Vlaanderen stijgt de prijs van 246.711 euro naar 251.151 euro (+1,8 procent), in Wallonië van 171.179 euro naar 176.229 euro (+3 procent). Voor beide regio's zitten de prijzen op recordhoogte sinds de lancering van de Notarisbarometer in 2009. In Brussel is er een daling van 5,3 procent, die de stijging van 7,9 procent van het vorig kwartaal weer compenseert. De gemiddelde prijs gaat er van 422.248 euro naar 399.662 euro.

In het derde kwartaal van 2012 bleef de gemiddelde prijs van een appartement nagenoeg onveranderd op 199.682 euro (+0,5 procent). Deze prijsstabilisatie manifesteert zich in de drie regio’s. De gemiddelde prijs stijgt in Vlaanderen van 199.307 euro naar 201.456 euro (+1,1 procent). In Wallonië gaat de gemiddelde prijs van een appartement van 155.547 euro naar 155.920 euro (+0,2 procent). In Brussel is er een lichte daling van 1,1 procent:
222.398 euro tegen 224.912 euro vorig kwartaal. In Vlaanderen en Wallonië was er een daling geweest van de prijzen in het eerste kwartaal.

De zeer beperkte prijsstijgingen ondanks de relatief sterke vraag hebben ongetwijfeld te maken met de koopdracht die steeds meer onder druk staat.
'Er staan vandaag ook relatief meer woningen te koop', stelt notaris Van Opstal vast.

Hypothecaire kredieten
De cijfers van de notarissen lijken op het eerste gezicht totaal in tegenspraak met 'de dramatische cijfers' die door Febelfin eerder deze week werden bekend gemaakt over de markt van de hypothecaire kredieten. Het aantal aanvragen van hypothecaire kredieten  blijft, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, steeds verder dalen. In de maand september van dit jaar lagen die 43 procent lager dan in 2011.

Die terugval is vooral toe te schrijven aan de terugval van hypothecaire kredieten voor verbouwingen. Een jaar geleden anticipeerden de Belgen massaal op het wegvallen van de meeste steunmaatregelen voor verbouwingen.
Dat segment heeft dus weinig te maken met de eigenlijke vastgoedmarkt voor woningen.

Daarnaast staat ook het marktsegment voor nieuwbouw zwaar onder druk.
Nieuwbouw is vandaag vrij duur door de hoge grondprijzen en de strenge reglementeringen, vooral voor energiebesparing. Dat segment is wel beduidend kleiner dan dat van de bestaande woningen.

Banken
Iain Cook van ERA, de keten van vastgoedmakelaars, benadrukt dat steeds meer mensen een negatief antwoord krijgen op hun aanvraag bij de banken.

BNP Paribas Fortis, marktleider voor woonkredieten in ons land, spreekt van een relatief stabiele, en zeker geen dramatische evolutie van de vraag naar woonkredieten. De bank ontkent dat ze de voorbije maanden strenger zou zijn geworden. Dat zou bij een aantal andere banken wel het geval zijn.

De cijfers van de notarissen zijn gebaseerd op de voorlopige verkoopsovereenkomst die 3 tot 4 maanden voor de ondertekening van de akte plaatsvindt. De cijfers die de FOD Economie elk kwartaal publiceert, zijn op die ondertekende akten gebaseerd. Daardoor beschikken de notarissen over de meest recente gegevens over de Belgische vastgoedmarkt.
 

Brron: Netto.be

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer