Quares geeft vastgoedtips voor 2013

Ook in de vastgoedsector is er sprake van heel wat onzekerheid. De ene specialist verwacht een forse prijsdaling, de andere denkt dat de prijzen stabiel blijven. Anneleen Desmyter, partner van Quares, geeft haar vastgoedtips voor 2013.

Onze vastgoedtips voor 2013

“Onzekerheid is echter een slechte raadgever”, oppert Anneleen Desmyter, partner van Quares met kantoren in de regio's van Antwerpen, Mechelen en Sint-Niklaas, die onlangs is genomineerd voor de WOMED award 2012. “Er moet rotatie zijn op de markt.” Ze geeft voor verkopers en kopers alvast enkele tips die voor meer marktbeweging kunnen zorgen.

1. Even opfrissen kan wonderen doen

Een goede indruk maken, kan men maar één keer en dat is ook zo met huizen. “Na 2 minuten weet 60% van de kandidaat-kopers al of ze echt interesse hebben in de woning”, zegt Anneleen Desmyter. Daarom moeten verkopers een inspanning doen om hun huis klaar te maken voor de verkoop. “Vrouwen trekken toch ook een mooi kleedje aan en mannen een net pak om naar een feest te gaan. Mensen moeten daarom gewoon hun huis netjes presenteren en zoveel mogelijk persoonlijke zaken verwijderen (foto’s, aandenkens, enz.). Dat kan al met een kleine inspanning door bijvoorbeeld ergens een likje witte verf of een grondige opruimbeurt.” Het is een kleine investering die veel kan opbrengen, zoals in diverse televisieprogramma’s trouwens al te zien was. In de Verenigde Staten doen mensen daarvoor zelfs een beroep op zogenaamde “home stagers”, professionele opknappers.

 

2. Het potentieel opwaarderen maar realistisch zijn

Verkopers kunnen ook op andere manieren het potentieel van hun woning maximaliseren. “Misschien omvat de ruime tuin nog extra bouwgrond”, zegt Anneleen Desmyter. Soms vergeten de verkopers dat pakweg de nabije aanwezigheid van een school voor jonge koppels een enorme extra troef kan zijn, waarvoor ze best wel wat meer willen betalen.” Het is belangrijk om die troeven uit te spelen maar dat betekent niet dat eigenaars de waarde van hun vastgoed mogen overschatten.“ Door de emotionele band die mensen hebben met hun woning, omdat ze er zo lang gewoond hebben, schatten ze de waarde van hun woning te hoog in. Wie een onrealistische schatting maakt, kan daar het slachtoffer van worden. De meest actieve kopers bezoeken binnen de maand het pand en indien je prijs te hoog is gezet, ben je deze potentiële kopers kwijt. Een villa waarvoor de verkoper 1 miljoen euro wou, maar waarvan een neutrale schatting uitwees dat ze maar 800.000 euro waard was, staat nu nog altijd te koop en de vraagprijs is al gedaald tot 670.000 euro. De verkoper heeft dus door zijn onrealistische schatting zichzelf in de voet geschoten.”

 

3. Kiezen voor een professionele partner

Naast de woning opfrissen, kijken naar het verborgen potentieel en een realistische prijs vragen heeft Anneleen Desmyter nog een vierde belangrijke tip om een huis snel aan de man te brengen. “Ga in zee met een professional”, zegt ze.“ Een professionele makelaar weet immers hoe hij het moet aanpakken. Mensen kunnen ook zelf een schaar hanteren, maar toch gaan ze naar een kapper.” Voor de verkoop van een woning geldt hetzelfde principe: je hebt een specialist nodig die je huis, dat toch je duurste bezit is, na een realistische waardebepaling goed in de markt kan zetten. Een professionele makelaar reageert anders op vragen/opmerkingen van geïnteresseerden dan eigenaars (mede omdat ze emotioneel betrokken zijn), waardoor beide partijen licht geïrriteerd kunnen geraken en het proces stilvalt. Een makelaar kan hier steeds neutraal en objectief het correcte antwoord voorzien. Het is ook aangewezen te kiezen voor een makelaar met een specialisatie in het type vastgoed dat men wil verkopen.

Quares is bijvoorbeeld gespecialiseerd in bestaand kwalitatief vastgoed en nieuwbouw. Dit zijn niet alleen dure villa's, maar woningen waarvan mensen het gevoel hebben dat ze daarin zouden willen wonen. Voorts raad ik aan te opteren voor een makelaar, die kiest voor een vernieuwende aanpak en proactief met de klant meedenkt. Mensen moeten wel beseffen dat die service ook niet gratis kan zijn. Maar als ze blijven kiezen voor makelaars die de hoogste onrealistische schattingen maken van hun pand en de laagste vergoeding aanrekenen, is dat een boemerang die snel in hun gezicht terugkeert.

 

4. Kopers moeten kiezen voor kwaliteit

Als verkopers de tips van Anneleen Desmyter toepassen, kan de markt al wat sneller roteren, maar ze heeft ook nog enkele tips voor kopers. “Die moeten kiezen voor kwaliteit”, benadrukt ze.“ En dat betekent dat ze in eerste instantie aandacht moeten hebben voor de locatie, omdat dit een blijvende vaste waarde is. Kijk maar naar de appartementen met zeezicht. En net als locatie is een tijdloos karakter erg belangrijk.”  Voorts moeten kopers beseffen dat de huidige economische situatie met de historisch lage rente, eigenlijk een ideaal moment inhoudt om te kopen. “Maar”, zo besluit Anneleen Desmyter, “ook voor mensen die niet rechtstreeks in vastgoed willen investeren, zijn er mogelijkheden om van de huidige marktsituatie te profiteren, via een belegging in een goed gespreid vastgoedvennootschap, dat beheerd wordt door professionals die goed weten welke locaties ook in de toekomst hun waarde zullen behouden en welke panden de juiste configuratie hebben. Er zijn zowel beursgenoteerde vennootschappen als niet-beursgenoteerde vennootschappen. Het voordeel van die laatste is dat ze geen rekening houden met het zogenaamde beurssentiment en dat er een rechtstreekse link is tussen het rendement van de vennootschap en het rendement van het vastgoed.”

 

FINALISTE WOMED AWARD 2012

Anneleen Desmyter (36) uit Antwerpen is één van de drie finalistes van de Womed Award 2012 - Women in Enterprise and Development - de prijs voor de vrouwelijke ondernemer van het jaar. Vanaf 22 januari tot en met 17 februari kan iedereen de profielen van de drie finalistes bekijken en zijn stem uitbrengen op www.womedaward.be

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer