Trends in semi-industrieel vastgoed

Trends in semi-industrieel vastgoedDe markt van semi-industrieel vastgoed kende de voorbije decennia een opmerkelijke geografische verschuiving van het stadscentrum naar de rand van de stad. In een niet zo ver verleden ging het niet zo goed met het semi-industrieel vastgoed, maar vandaag gaat het weer de goede richting uit. Het voorbije jaar was zelfs een absoluut topjaar. Ontdek meer over de trends op de markt van semi-industrieel vastgoed.

Semi-industrieel vastgoed in België

Onder semi-industrieel vastgoed verstaat men gebouwen voor opslag, overslag en distributie. Hoewel Wallonië steeds meer grote vastgoedprojecten binnenhaalt, blijft Vlaanderen koploper op het vlak van semi-industriële vastgoedactiviteiten in België.

Geografische verschuiving

Tot de jaren ’50 was semi-industrieel vastgoed geconcentreerd rond de stadcentra. Nadien verhuisde het semi-industrieel vastgoed naar de rand van de stad. Vandaag bevinden er zich weer semi-industriële vastgoedpanden in het stadscentrum en op de belangrijke verkeersassen. Vooral in het Scheldeland, Limburg en Mechelen is de industriële take-up groot.

Trends in semi-industrieel vastgoed

In 2011 was er reeds een grote groei zichtbaar op de markt van het semi-industrieel vastgoed. Dat was maar goed ook, want 2010 was een catastrofaal slecht jaar. Vooral in de eerste helft van 2011 waren de groeicijfers op de semi-industriële vastgoedmarkt optimaal. In de tweede helft was er echter een dalende activiteit ten gevolge van de toenemende economische onzekerheid.

Gelukkig ging het daarna weer de goede kant uit: 2012 was een absoluut topjaar voor het semi-industrieel vastgoed. In dat jaar werd het recordniveau van 2011 namelijk verbeterd met een totale take-up van 1.016.415m2 of 40 % meer dan het gemiddelde van de voorbije 5 jaar (723.000 m2).

Verschil met logistieke vastgoedmarkt

Met de logistieke vastgoedmarkt gaat het daarentegen een stuk minder goed. Daar zijn de gevolgen van de economische crisis goed voelbaar. Vorig jaar was er immers een take-up van 557.127 m2, oftewel een daling met 33,7% (840.000 m2 in 2011).

 

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer