Verwachte prijsstijging in België beperkt tot +1% in 2013

Op zich is er voor de komende twee jaar geen ruimte voor euforie op de Belgische markt. De verwachte nominale prijsstijging voor woningen in België blijft volgens het ratingbureau Standard & Poor's (S&P) beperkt in 2013 (+1 %) en 2014 (+1,6 %). Met de verwachte inflatie (2 % in 2013, 1,8 % in 2014) is dat niet voldoende om de reële waarde te behouden. Het waardeverlies blijft met 1 procent in 2013 en 0,2 procentin 2014 beperkter. Ook het panel van 15 vastgoedexperts dat De Tijd eind vorig jaar raadpleegde, ging uit van een licht waardeverlies dit jaar.

De moeilijke economische context en de verstrenging van de financiële voorwaarden in ons land om te lenen zijn daar volgens S&P niet vreemd aan. De prijzen van de woningen zijn relatief hoog in verhouding tot het inkomen van de Belg. In 2013 blijft de groei zwak (+0,4 %). De werkloosheid zou stijgen tot 7,9 procent.

Een zware terugval van de prijzen in België lijkt de onderzoekers van S&P onwaarschijnlijk. Het ratingbureau maakt zich niet echt grote zorgen over de Belgische woningprijzen. Met een totale schuld van de gezinnen van 54,7 procent van het bpp in juni 2012 ligt die beduidend lager dan het gemiddelde van de eurozone (65,3 %). Ook de zeer lage hypothecaire rente en het feit dat er in België geen echt overschot aan woningen is, is daar niet vreemd aan.

In de meeste andere Europese landen blijft de situatie moeilijker dan in België.


Bron: Patrick Luysterman

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer