Vlaamse overheid meldt lancering van website voor vergelijking van huurprijzen

Om huurders beter te beschermen, start de Vlaamse overheid binnenkort met een website voor de vergelijking van huurprijzen. Op de website zullen huurders en eigenaars er de gemiddelde huurprijzen per regio en woningtype terugvinden. Dat kondigde Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche vorige week aan...

In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde huurprijs 497 euro. Dat blijkt uit onderzoek van Steunpunt Wonen in opdracht van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A). Het cijfer is sterk afhankelijk van de regio en het type woning, wat meteen ook de kracht van het onderzoek aantoont. Zo wordt duidelijk wat de gemiddelde huurprijs is voor pakweg een appartement in Dilbeek, een rijhuis in Roeselare of een halfopen bebouwing in Kessel-Lo. De onderzoekers baseren zich voor hun conclusies op een databank van zo’n halfmiljoen huurcontracten die afgelopen jaren bij het Kadaster geregistreerd waren. Minister Van den Bossche wil de databank tegen eind dit jaar voor elke burger raadpleegbaar maken op een website. De website valt te vergelijken met de V-test op de website van de VREG (waarop consumenten per gemeente de beste energieleverancier kunnen zoeken). De site wil huurprijzen tonen op basis van opties zoals regio, type woonst en het aantal slaapkamers, maar ook kwaliteitskenmerken als dubbel glas of centrale verwarming.

Opvallend is voorts dat de huurprijzen de jongste jaren weinig stegen, in tegenstelling tot de vastgoedprijzen. Maar in het laagste segment stegen de huurprijzen wel. "In dat segment is het gevaar op wanbetaling het grootst, waardoor eigenaars dat risico in de prijs gaan incalculeren", aldus Van den Bossche. Van den Bossche wil verder zo snel mogelijk werk maken van huurpremies, een huurgarantiefonds en de strijd tegen huisjesmelkers.

Bron: Belga

INNOVATION IN REAL ESTATE
Copyright © 2014 Quares | SitemapDisclaimer